Mit üzen Abakusz?

Gyermekkorom egyik kedvence volt  Boy Lornsen "Mit üzen Abakusz?" című műve.

A történetben szerepel egy számítógép, ami verseket ír és a műveit nyomtatott karakterek felhasználásával illusztrálja.

Sokáig nem jutott eszembe a történet, de amikor a Net-en barangolva egyre több oldalnál fagyott le vagy lassult le a gépem, akkor újra beugrott.

Nagyon sok honlapépító azt képzeli, hogy minél csicsásabb a honlapja, minél több képet zsúfol össze rajta, és természetesen mindegyiket 10 megapixeles felbontásban, továbbá lehetőség szerint minél több a háttérben futó Javascriptes alkalmazást futtat, a honlapja annál menőbb lesz. Nem beszélve azokról, akik direkt olyan alkalmazásokat futtatnak a gépünkön a megkérdezésünk nélkül, ami a gépünk erőforrásait erősen korlátozzák, pusztán azzal, hogy a lapjukra kattintunk...

És még akkor nem szóltunk a látogatottságmérő és a lehetőség szerint fürtökben felbukkanó, sokszor lelőhetetlen reklámablakokról, na meg a Flash animációkról és az automatikusan, kérés nélkül letöltődő és elinduló videókről.

Visszatérve Abakuszhoz, Ő tudott valamit.

Egy fa képe egy GIF képfájlban többszáz kilobájt. Ugyanezt 100 bájtból - pár karakter segítségével - is ki lehet hozni.

Megvizsgáltam egy olyan oldalt, ami semmi mást nem csinál, csak az aktuálisan legfrissebb híreket jeleníti meg látszólag egyszerű, táblázatos formában, és az alábbit találtam:

Magán a lapon a hasznos szöveg 21000 karaktert tartalmaz. A lap forrása pedig 193000 karaktert, és 13 futó Javasciptet, ami, ha beleszámítjuk azt is, hogy a hasznos szöveg mögötti linkek kb. 2-szer annyit igényelnek, mint maguk a feliratok, akkor is háromszoros a pazarlás. És mindez egy szöveges oldalon. Ahol  képekkel van telezsúfolva ott még sokkal rosszabb a helyzet....

Mit is jelent a sok felesleges adattömeg?
A magam részéről nem kívánom ezt követni, így a honlap puritánsága szándékos. Nincsenek felesleges csicsa-micsák, illetve háttérben furó alkalmazások. Csak a szükséges tartalom.

Természetesen vannak olyan dokumentumok, amelyeket nem lehet szöveges formában elhelyezni, de itt is igyekszem a lehető legkisebb, de még olvasható formában elhelyezni, illetve nagyobb méretű fájloknál előre jelezni, hogy a letöltése mekkora "terhelést" okozhat. (Megjegyzés: A feltüntetett fájlméretek nem egyeznek meg a valódi hálózati forgalomigénnyel, mert az adatok tömörítve vándorolnak, de az igaz, hogy a nagyobb fájlok valószínűleg nagyobb sávszélességet igényelnek, és a fogadó oldalon pedig a tömörítés utáni kibontáshoz is nagyobb erőforrásigénybevételt.)

De nem is szaporítom tovább feleslegesen a szót. :-)